Skip to content

Dålig plast

februari 28, 2013

Nico : åhhhhh nej mamma!! Kom fort! Ossian har en dinosaurie i dålig plast, säkert tillverkad i Kiiiina!!!

Ja, det är så jag uppfostrar mina barn.

20130228-144225.jpg

Vi har rensat ut all dålig plast, och all övrig plast också.
Det enda som vi har kvar är Schleich-djur, enligt alla kontroller så innehåller inte de hormonstörande eller giftiga ämnen.
Och barnen har några ogiftiga plast leksaker som får tillbringa sin tid instängda när de inte leks med, jag vill inte ha dem drällandes ute ifall ifall…
Vi vet ju inte vad forskning visar om ett par år och jag tänker inte riskera något.

Något jag märkt sedan jag började leva ett så kemikaliefritt liv som möjligt är hur provocerade människor blir!

Som i en grupp på Facebook där jag frågade om kemikalie-innehållet i en produkt och fick ett enormt mothugg direkt.
Jag blev ifrågasatt om jag använder blöjor till mina barn, tar jag emot kvitton i affären etc.

Och ett argument är ofta ” jag har inte tid att bry mig om allt, dessutom så är det så mycket kemikalier överallt så det spelar ingen roll ”.

Så ointelligent att säga något sådant.

När det är bevisat att vissa ämnen så som ftalater är hormon-hämmande och när de har hittat samband mellan det och andra sjukdomar så som diabetes.
Ftalater är förbjudna i leksaker men finns kvar i gamla ( > 2007 ) och affärer får sälja av sina lager trots att leksakerna kan innehålla ämnen som numera är otillåtna.

Är det skönare att ge sitt barn en plast buss / docka och tänka ” vad skönt att jag inte bryr mig ” och sen sätta på ett nytt avsnitt av ” Top Model ”?

Då är man ordentligt dum i huvudet tycker jag.
Men alla gör sina val och jag kommer aldrig börja diskutera eller försöka påverka en sådan människa.

Men det här är min blogg och här kan jag spy så mycket galla som jag vill!

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. februari 28, 2013 7:23 e m

  Jag blir bara inspirerad men känner mig elak mot barnen typ att ta ifrån de en leksak de nyss fått. Men så har jag ångest för att de har den med. Har du bytt ut allt plast du kan i köket? Hur förvarar du mat och rester eller sånt man har folie till? Vore kul /bra med ett blogginlägg om det.
  Är det ett forum för giftfritt som ifrågasätter dig?

  • februari 28, 2013 8:19 e m

   Nico ÄLSKAR sina dinosaurier mest av allt men jag har förklarat och förklarat för honom om plaster, ftalater,pvc etc….vi pratar mycket om miljön, varför vi inte har bil, varför vi sorterar sopor etc. Och han går med på att slänga de dåliga dinosaurierna, och jag säger att ifall vi hittar dinosaurier av bra plast så kan vi köpa det nån gång. Inga problem. Förstår hur du menar men det är ju egentligen taskigare att låta dem leka med ” dåliga ” leksaker?!
   Det är en barnvagns grupp på FB där jag undrade över plastmanchester och gallon.
   Vad glad jag blir över att du undrar över hur vi gör i köket! Ska skriva ett blogg inlägg om det! 🙂

 2. mars 1, 2013 3:58 e m

  Ja mitt medhåll har du! Och man kan kanske inte rensa på alla områden direkt men nånstans måste man ju börja om man bryr sig. Hade jag haft barn hade deras grejer varit i fokus, nu är det främst mina grejer jag byter ut typ kosmetika, hudvård osv.

  • mars 1, 2013 9:49 e m

   Ja man behöver ju inte rensa ut allt på en gång och man kan ju försöka göra medvetna val.
   Att köpa tex en PVC boll till sitt barn bara för att det tjatar eller för att man inte orkar bry sig är fullkomligt oförståeligt men mer vanligt än ovanligt. Lathet gällande kemikalier är märkligt!

 3. Annelie permalink
  mars 5, 2013 1:14 f m

  tusen ar sedan jag laset bloggen och sa glad jag blev nar jag laste detta inlagg! jag marker precis som du hur provocerad folk blir av att man inte vill fa i sig eller ha kontakt med kemikalier i storsta mojliga man. All kunskap om hur man kan undvika detta ar val bara positiv och sedan tar varje person sina beslut. Nart jag sager till folk att vi inte tvattar vara klader med vanligt tvattmedel utan bara varmt vatten blir manga acklade. Att vi inte anvander parfym eller deodorant utan istallet kristallsten och vegetbiliska eco schampo och tvalar sa ar vi saaa overdrivna i mangas ogon. Nagot jag senare tankt pa ar just med leksaker som du skriver, pa fodelsedgar far barnen grejer och elian har massa plast bilar som jag ocksa kanner huaaaa over och vill rensa bort, men han ar inte lika medgorlig och forstar som Nico! nagot tips? 🙂 Jag har slutat forvara saker i plast burkar och anvander rostfrittstal i kokssaker eller tragrejer, svarta plast koksredskap ar bland det samsta sags det ur kemikaliesynpunkt/giftsynpunkt, sedan teflongrytor och pannor. som farmor och farfar har har i vi ar nu sa jag gick och kopte stal och ja och anvander jarnpanna istallet, kandes liksom lite taskigt for att det var som om inte deras grejer duger, men jag tror att de forstar i alla fall. Har i uruguay anvander de ocksa massa flug och myggspray som a kan som ar rena giftet, sprayar pa sig och tar pa kroppen , jag har haft lite meningsskiljaktigheter kring detta har och ja det ar inte alltid sa latt att fa de att forsta vad man menar osom inte alls tror pa ett giftfritt liv i hogsta man. Anvander ni vanligt diskmedel foresten eller har du hittat det som finns pa Astrid och aporna? En grej som man far mycket gifter ifran ar klader, men jag antar att ni handlar redan mest secondhand. tankte pa tygerna du koper? inte forran efter 10 tvattar borjar de starkaste resterna avta fran kladerna har jag fatt lara mig. Hoppas du hanger med i texten har inte alfabetet sista tre bokstaver 🙂 och jag ar lite trott sa det blir kanske rorigt. klockan ar nu snart midnatt har och hos er tre pa natte, det har precis varit en karneval med samba pa gatan. vi har det bra. och njuter av fritiden till sammans med barnen utan tider och vjobb. Tanker pa er ofta och tycker om er massor. kram fran er slaktingar i Uruguay ❤

 4. sara permalink
  december 26, 2013 11:08 f m

  Tack jag har s-hästar från br tack nu vet jag att dom inte har kemikalier i sig 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: